Top sellers

  • Cambodia
    Cambodia Study

    Sharpie on Paper vellum surface 18 in. x 24 in. (45.7 x 61 cm)  140 lb....

    $250.00

Events

Gallery C in Dubuque, IA

Paco Rosic creations combine artistic elements of both movement and fine art, blending kinetic...

Read More..

September 12, 2015  To  October 2, 2015
Black Earth Gallery- Cedar Rapids, IA

Read More..

August 6, 2015  To  September 20, 2015
Polk Country Heritage Gallery Des Moiones, IA

Read More..

August 3, 2015  To  August 5, 2015
Kaiulani Gallery, Waterloo, IA

Read More..

January 10, 2006  To  February 10, 2006
Walls of Fame, Okoboji Art Museum, IA

Read More..

September 1, 2005  To  October 1, 2005
The Debut Gallery, Cedar Falls, IA

Read More..

June 1, 2005  To  August 8, 2005
Waterloo Museum of Art, Waterloo, IA

Read More..

May 8, 2004  To  June 15, 2004

News

NAORUŽAN GAS MASKOM, KANTAMA SPREJA… Sarajlija postao najpoznatiji umetnik u Americi

15/04/2017 03:46

NAORUŽAN GAS MASKOM, KANTAMA SPREJA… Sarajlija postao najpoznatiji umetnik u Americi

Please Click here to read the article

Paco Rosić sada je veliko svetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio celu Ameriku, sada ponovo pomera granice tako što crta istoriju Sent Luisa u Misuriju na zidovima i plafonima jedne zgrade.

Foto: Paco Raque Rosić / Facebook

Njegov najnoviji rad proteže se na više od 300 metara kvadratnih. Rosić je naoružan gas maskom, kantama spreja, strpljenjem i vremenom, a umetnost koju stvara privlači veliki broj ljudi koji dolaze u dolinu reke Misisipi samo da bi ga videli kako stvara, odnosno da vide rezultate njegovog stvaralaštva.

- Želim da izgleda isto kao što izgleda i u knjizi o Sent Luisu. Želim oživeti tu priču i knjigu - kazao je Rosić u izjavi za CNN.

Njegov poslednji projekat završen je u sredu, a naredne poduhvate sprejom i oslikavanje istorije SAD radiće u Čikagu, Njujorku i Vašingtonu.

- Svaki grad u SAD ima bogatu istoriju. Ako ste iz Sent Luisu strašno volite taj grad. Sličan takav ponos sam video širom države, i svaki put me to oduševi i motiviše da radim projekte slične ovomo - kazao je.

Foto: Paco Raque Rosić / Facebook

Međutim, putovanje Rosića do titule jednog od najpopularnijih umetnika u SAD nije bilo blistavo. Rođen je u Sarajevu. Njegove roditelje su ratna dešavanja odvela iz BiH, a prvo utočište su pronašli u Nemačkoj devedestih godina prošlog veka.

Već tu je pokazao afinitet ka umetnosti, tu je crtao, pravio inovacije, a nakon odlaska iz te evropske zemlje - u potpunosti je izoštrio talenat i kapitalizovao svoj potencijal. Njegovo prvo remek-delo je napravio u SAD, kada je oslikao pomenutu Sikstinsku kapelu koristeći samo sprej.

Svoju prvu izložbu napravio je u bolnici, koja je bila izrešetana mecima i granatama tokom rata u BiH. On je naslikao ptice na zidovima - kao simbole nade, kojom je ostavio poruku da će jednog dana nasilje proći i nestati.

Foto: Paco Raque Rosić / Facebook

Suštinski, slikanje je naučio sam, crtajući grafite po zidovima, tunelima i vozovima. Nakon završetka rata u BiH, njegovi roditelji su odlučili da se ne vraćaju u BiH, a dobili su vizu da ostanu u Waterlo, Savezna država Iova. Za CNN je kazao da navikavanje na život u SAD nije bilo lako, međutim svoj novi identitet je gradio slikanjem, crtanjem - radeći ono što voli.

Njegova inspiracija bili su Andrea Pozo i Mikelanđelo, italijanski umetnici, a za sebe kaže da renesansu “preokreće” uz pomoć urbanog načina življenja. Na taj način je uspeo rad u “podzemlju” da prenese na glavne ulice gradova SAD.

Foto: Paco Raque Rosić / Facebook

U Saveznoj državi koja je ponudila utočište njemu i roditeljima, naslikao je svoje prvo remek delo, koje se prostire na više od 750 kvadratnih metara. U priči koje je oslikao na zidovima nalazi se više od 400 likova, mnoštvo biblijskih scena.

Ovo je ujedno bila i prva reprodukcija Sikstinske kapele u 500 godina, koju su do sada videle desetine hiljada ljudi, koji su u Waterlo došli iz raznih krajeva sveta.

- Ako pticu stavite u kavez, biće tužna. To se dešava i sa grafitom ako ga stavite u muzej. Grafiti su divlji, a ulica je medij putem kojeg se obraćam na sebi svojstven način. Renesansu slikam sprejom. Ovakav rad na plafonima i zidovima sada možete videti u samo dva grada na svetu, Iova i Sent Luisu - ispričao je Rosić CNN.

Malo ko je uspeo sakriti oduševljenje radovima Sarajlije. I njegov otac je bio šokiran kada je video repliku. Pitao ga je da li je normalan, na što je odgovorio: "Ja to mogu, hoću i samo mi je potrebna vaša pomoć".

Njegovi roditelji su za Sikstinsku kapelu podigli svu ušteđevinu kako bi mu pomogli da realizuje svoje remek-delo. Paco Rosić je potom dao poklon SAD, koja je njegovoj porodici pomogla u najtežim trenucima njegovog života, i života njegovih roditelja, prenosi N1.Comments

Add comment